Marika Hakola Tavallisen ihmisen ja maaseudun parhaaksi

Suomen köyhät lapset

Luin Helsingin Sanomien artikkelia, joka käsitteli Pelastakaa Lapset ry:n tekemää kyselyä. Kyselyyn oli vastannut 464 lasta. Kyselyn tuotoksena otsikossa todettiin, että joka kymmenes suomalaislapsi pitää perhettään köyhänä (lue tästä). Artikkelia lukiessa totesin, että kuulostaa tutulta. Monet eivät ymmärrä mitä lapset joutuvat kokemaan ja minkälaista taakkaa he kantavat sisimmissään.

Lapsuudenkodissani oli tiukkaa, etenkin lama-ajan myötä. Rahaa oli vain välttämättömään. Erityisesti on jäänyt mieleen pikkuveljeni ja rikkinäiset lenkkarit. Uusia ei voitu ostaa heti, koska ei ollut rahaa ( Me emme ostaneet kalliita, vaan peruslenkkareita. Suuresta summasta ei siis ollut kyse.). Niillä oli selvittävä. Asia sattui myös minun, isosiskonkin sydämeen.

Toisaalta vaikeudet yhdistivät meidän perhettä monin eri tavoin. Vietimme paljon aikaa yhdessä muun muassa ulkoillen, laulaen, leikkien ja auttaen kotiaskareissa.

Harrastuksia ei paljon ollut. Luin kirjoja ja kävin välillä hoitamassa poneja, se oli ilmaista :)  Lapsikin sopeutui tilanteeseen. Olin pääosin tyytyväinen siihen mitä meillä oli ja ihmettelin koulukavereita, joiden arvomaailma rahan suhteen oli erilainen.

Köyhyyttä on erilaista. Yleensä rahaa menee sen verran kuin sitä on. Toiset tulevat toimeen todella pienellä. Toiset valittavat rahan vähyyttä, vaikka perheessä olisi kaksi työssä käyvää henkilöä.  On ihmisiä, jotka eivät vain osaa käyttää rahojaan. Monella on myös isot velat päällä. Siihen kun tulee sairautta, työttömyyttä tai muuta sellaista ollaan vaikeuksissa. Yhtälailla on niitä, joilla ei ole velkoja, mutta elävät minimi avustuksilla.

Perheet tulisi nähdä yksilönä, ei massana ja antaa yksilöllistä tukea ja apua. Lapsi tarvitsee myös rohkaisua, ymmärtääkseen olevansa arvokas oli ympäristö minkälainen tahansa. Ystävillä, perhetutuilla on ollut suuri merkitys meidän lapsuuden kodille. Olen kiitollinen heille!

Oli myös niitä sukulaisia, jotka olivat vihaisia siitä, että meidän perhe oli laman myötä menettänyt sukutilan. Kaikista pahimmalta minusta 12-vuotiaana tuntui puhelinkeskustelu erään aikuisen kanssa, joka purki minulle turhautumistaan sukutilan menetyksestä. Samalla hän oli sitä mieltä, että emme tule pärjäämään taloudellisesti. ”Te lapset joudutte lastenkotiin”. Se satutti. Itsekseni pohdin, kuinka pelastaisin veljeni, jos meitä tultaisiin hakemaan. Todellista syytähän tähän ei ollut, mutta valitettavasti aikuiset osaavat olla ilkeitä ja ajattelemattomia puheissaan.

Aikuiset ollaan vastuullisia!! Ihan oikeasti! Haastan meidät yhteisvastuuseen kaikin tavoin! Kolmas sektori tarjoaa usein paljon ilmaista harrastustoimintaa lapsille. Kannattaa lähteä mukaan vapaaehtoiseksi ja mahdollistaa lapsille näitä harrastuksia. Huomataan myös naapurimme ja sukulaisemme. Pieni ele tuo usein ison ilon!

Myös valtion ja kuntien taholta perheet on nähtävä yksilönä. Työttömyydessä, velkasaneerauksissa, vanhempien sairastuttua ja kaikissa muissakin tilanteissa tulee olla kiinnostuneita myös henkilön perheestä ja siitä kuinka he selviävät taloudellisesti ja henkisesti. Lopetetaan spagetin läpi asioiden katsominen ja laitetaan lapset keskiöön! He elävät keskellämme nyt, mutta heissä on myös tulevaisuus!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mitä mieltä olet siitä,että lapsia huostaanotetaan köyhyyden vuoksi?40% Huostaanotoista tehdään köyhyyden takia.Se ei ole laillinen syy,mutta näin toimitaan.
Miksi mielestäsi lapsista tehdään huostahakemus,kun äiti tai isä hakee LAINMUKAISIA toimeentulotukiaan perheelle?es.äiti joka sai "palkakseen"huostaanoton,kun haki täydentävän toimeentulotuen osaa,lapsensa harrastukseen?Kuitenkin ttt:laissa on selvät sävelet tukien myöntämisen perusteista,harrastusten tukeminen kohtuuhintaisena kuuluu kyllä siihen.Ja koska se täyttää myös lastensuojelulainmukaisen perheen tukemisen,vanhempia kun on tuettava heidän kasvatuksessaan.

Selän takana tehtävä huostahakemus ja huostaanotto eivät ole perheen tukemista,vaan mielivaltaa,ja kyykyttämistä,lakien ja oikeuksien yli kävelyä.

Miksi mielestäsi 400 suomalaisperhettä on ILMAN asuntoa?Miksi lapset huostaanotetaan,ja vanhemmat potkitaan ulos kodeistaan.Lastensuojelulakia siis käytetään sen jälkeen huostaanottoon,kun vanhemmat eivät ole saaneet asuntoa,ja lainmukaan velvollisuus on vain lapsille olla asunto.
Kuinka suhtaudut siihen että yhdestä lapsesta saa yli 100 000 euroa vuodessa,LAITOKSET,AMMATILLISET PERHEKODIT,ja nyt myös sijaisperheet ovat alkaneet vaatimaan keskustan perhehoitoliiton etuja ajavan naiskansanedustajan avustuksella,ja Huovisen kiiruhtaessa,etuja ja palkkaa,sijaisia näille lomittamaan jne.aina vaan lisää?

Mitä mieltä olet siitä että SOS-lapsikylät,Pelastakaa lapset RY jne.jne.on tullut Suomeen,kun ne ovat alunperin järjestöjä jotka on tarkoitettu orpolasten,vanhempansa menettäneiden,nälkäänäkevien,sukulaisensa es.sodissa menettäneille lapsille?
Onko Suomi kehitysmaa?

Miksi mielestäsi ei perheille anneta lainmukaisia tukia,ja laitoksille ynm.SADOILLE TOIMIJOILLE annetaan RAY rahaa(mm.perhehoitoliitto)Siellä on 650 perheiden lapsilla itseään elättävää,plus ulkolaiset konsernit lisäksi,psykiatrisine laitoksineen,jotka sarjayrittäjän avustuksella hankittiin bisneksen avuksi.Mitä tuumaat siitä,että 1,4 miljardia käytetään vuodessa tämän veronmaksajien rahoittaman bisneksen ylläpitoon?

Arviolta,koska vielä 2006 oli summat 600-700 miljoonaa euroa,tuo on viimeisin luku.

Pekka Iiskonmaki

Suomessa lasten syntyvyys alenee, mutta köyhien lasten määrä kasvaa.

Vanhemmille ei jää verojen jälkeen riittävästi rahaa lapsien tarpeisiin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sitkea...

Sitkeä ongelma – 8000 kodittoman määrä ei muutu
KOTIMAA JULKAISTU 17.10.2013 19:43

Asunnottomien määrä on pysynyt Suomessa kahdeksassa tuhannessa kymmenen vuotta – tämä siksi, että uusia asunnottomia tulee koko ajan lisää.

Hallitusohjelman tavoitteena on poistaa pitkäaikaisasunnottomuus kokonaan vuoteen 2015 mennessä.

Yli kahdelle tuhannelle onkin jo löydetty koti ja tukitoimia, mutta tavoite on yhä kaukana.

Risto Pipinen tietää vuosien kokemuksella sen, mitä on elää vailla vakinaista asuntoa ja sen, mitä asunnottomuus voi tuoda tullessaan.

– Työstä tuli irtisanominen sairausloman takia, koska en jaksanut käydä ilman asuntoa töissä. Sitten kaikki alkoi olla jo aika kypsää kauraa ja tuli alkoholismi, kertoo Risto.

Nyt asiat ovat järjestyneet ja mies tekee työtä Vailla vakinaista asuntoa -yhdistyksessä.

Minulla ja Vailla vakinaista asuntoa -yhdistyksellä on unelma, että asunto olisi Suomessa ihmiselle subjektiivinen oikeus. Samanlainen kuin lapsen päivähoito-oikeus, sanoo Risto Pippinen.

Jos asia olisi lakisääteinen, ei kunnilla olisi varaa yhteenkään asunnottomaan. Näin ei vielä kuitenkaan ole, mutta unelmoida siitä voi etenkin tänään.

Ensi yönä vietetään Asunnottomien yötä eri puolilla Suomea.

Tässä on sitä todellisuutta,ja hallitusten aikaansannoksia.1,4 MILJARDIA SOSSUKERHOJEN JA HUOSTAFIRMOJEN YLLÄPITOON.Ei nämä asiat hyssyttelyllä ole muuttuneet miksikään.Ainoastaan ongelmat ovat kasvaneet.Kun jokainen myöntää sen,että ainoa tarkoitus on ahneuden tukeminen,ja rahan takominen heikoimpien kustannuksella ja elämillä,avautuu silmät.

Kukaan ei ole niin hölmö,ettei tajuaisi miksi huostabisnestä on laajennettu,ja miksi se kasvaa koko ajan.Viattomia ei istu eduskunnassa,ei liike elämässä,ei niissä instanseissa,joissa jauhetaan julkisuudessa lasten ja perheiden "hyvää"

Idiootti enää kuvittelee että 100 000 halvimmillaan laitoksessa,lääkittynä pahimmillaan,on se ihmiselle paras ratkaisu.Linnun paikka ei ole häkissä,eikä lapsen paikka laitoksessa.Sanokaa mitä lystäätte.Ottakaa ensin selvää,ilman ruusunpunaisia laseja,kuinka homma pyörii.

Tietysti voi halveerata tuhansia perheitä,ja väittää että he kaikki valehtelevat,sekä heidän asianajansa,lakimiehensä jne.jne.

Pekka Iiskonmaki

Voisi aloittaa kaavoitusmonopin purkamisella. Lahjattomat ja laiskat hakeutuvat julkiselle sektorille.

Toimituksen poiminnat